csütörtök, április 24, 2014

Megújult a Ludas-telepi református templom és parókia

Sok közmunkával sikerült a Ludas-telepi református templomot és parókiát felújítani. A hálaadó istentiszteletre, amelyen Kató Béla, az Erdélyi Református Egyházkerület püspöke hirdet igét, április 27-én kerül sor. 
A Ludas-telepi gyülekezet temploma a 80-as években épült Katona Sándor lelkipásztor idejében, aki a börtönt is kockáztatta ezzel, hiszen nem volt engedélye a templom felépítésére, amelyet szintén közmunkával húztak fel. A parókia építésére a gyülekezet kapott engedélyt, de a lelkipásztor és a gyülekezet úgy határozott, hogy egyszerre építik fel a parókiát és a templomot is. A gyülekezetet bár megbüntették, a lelkipásztor így megúszta a börtönbüntetést. A templom telekelését már a jelenlegi lelkipásztor, Kali Szabolcs Barna intézte el, annak a büntetésnek az alapján, amit a gyülekezet a templomépítésért kapott.

Kali Barna Szabolcs lelkipásztor szerint a templom belső felújítása jórészt a közmunkának köszönhető, a külső felújításnál is sokat segítettek a gyülekezeti tagok. A felújítás 2009-ben kezdődött el, 5 év alatt fejezték be a renoválást. A templom manzárdján egy gyülekezeti terem is helyet fog kapni, ennek a kialakítása azonban még folyamatban van. 
A Ludas-telepi református egyházközség két testvérgyülekezetből áll, az Andrássy-telepi és az Eczken-telepi gyülekezetekből, előbbi 450, utóbbi 100 lelket számlál. Külön templomuk van, azonban közös a két gyülekezet presbitériuma és a lelkipásztora. 

Forrás: református.ro

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése